Sewa Tiga Rumah PPR Di Sandakan Diturunkan

SANDAKAN, 19 Mac – Sewa bulanan bagi tiga Program Perumahan Rakyat (PPR) di daerah ini iaitu Muhibbah, Harmoni dan Batu Sapi diturunkan dari RM220 hingga RM245 kepada RM170.

(Gambar Atas) Musa umum penurunan sewa bulan PPR Muhibbah, Harmoni dan Batu Sapi di Sandakan, dari RM245 kepada RM170. – Foto Bernama

Ketua Menteri Tan Sri Musa Aman berkata ia bertujuan meringankan beban rakyat yang tinggal di PPR berkenaan dan selepas mendengar rintihan mereka yang meminta kerajaan menurunkan kadar sewa bulanan itu.

Beliau berkata keputusan itu juga dibuat atas persetujuan bersama kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan berdasarkan faktor kesejahteraan rakyat.

“Kerajaan persekutuan dipimpin Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sentiasa peka dan mendengar rintihan rakyat selain sedar akan tanggungjawab membantu dan meringankan beban rakyat,” katanya ketika mengumumkan penurunan kadar sewa bulanan itu pada Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di PPR Muhibbah di Batu 12 dekat sini, hari ini.

Justeru, beliau meminta penghuni di PPR tersebut dan PPR yang ada di negeri ini supaya menjaga kebersihan dan penyelenggaraan kediaman mereka dengan baik.

Seramai 500 keluarga menghuni PPR Muhibbah manakala PPR Harmoni di Batu 2 (1,000 keluarga) dan PPR Batu Sapi (180 keluarga).

Dalam pada itu, seorang penghuni PPR Muhibbah, Idris Abdullah, 56, menyifatkan penurunan kadar sewa bulanan itu membuktikan kerajaan mendengar rintihan rakyat yang tinggal di PPR yang menghadapi beban membayar sewa itu.

“Setelah dapat tinggal di rumah dan kawasan perumahan yang selesa, kini beban kami diringankan lagi untuk membayar sewa bulanan,” katanya

Seorang lagi penghuni PPR yang sama, Damsah Salim, 54, berkata sebagai wakil rakyat di kawasan itu, Musa banyak melaksanakan pembangunan di kawasan Muhibbah yang berubah dengan ketara berbanding dahulu.

Katanya selain wujudnya PPR Muhibbah dengan jalan raya yang baik, kawasan itu turut dilengkapi dengan kemudahan masjid, bangunan kedai, balai polis dan Kompleks Cahaya untuk orang buta.

SUMBER – Petikan berita daripada BERNAMA via Sinar Harian Online (19 MAC 2018)

Loading...

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi urangsabah.com

Kontribusi oleh : Freddie Aziz Jasbindar
Editor & founder orangperak.com
Hantarkan artikel dan penulisan anda dengan:
  • emailkan ke botalaboratory[at]gmail.com atau
  • whatsapp ke nombor 014 605 0005
PERINGATAN: Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.