Urang Sabah merupakan laman web rekod bebas dan terbuka. Ia adalah hasil usaha gabungan penglibatan individu dan kumpulan sukarelawan yang berusaha untuk membangunkan sumber pengetahuan rujukan orang ramai berkenaan Negeri Sabah.

Anda boleh sentiasa berhubung dengan kami untuk:

  • Memberi sumbangan dalam pelbagai bentuk.
  • Memberi idea, komen dan cadangan.
  • Pertanyaan dan lain-lain.

Contact Details

Pejabat Urusan
– tiada –

Email: [email protected]

Powered by

Bota Lab adalah syarikat persendirian tuan pengerusi yang banyak memberi sumbangan untuk menjalankan projek ini dari segi pembangunan laman web dan lain-lain urusan.

Send us a message!

Artikel Terkini

‘Berian Sampai Mati’ Amalan Kaum Murut Suatu Ketika Dulu

Adat yang diamalkan oleh sesuatu kaum mempunyai kepentingan yang tersendiri samada adat tersebut bertindak sebagai hukuman atau sebagai alat sosialisasi dalam masyarakat. Tidak dinafikan bahawa setiap adat yang diamalkan mempunyai kepentingan bagi sesebuah kaum mengekalkan keharmoniannya. Kebiasaannya adat merangkumi dari aspek kelahiran, perkahwinan sehinggalah adat kematian dan pengurusannya dan adat-adat ini sebenarnya terdapat di dalam semua masyarakat di seluruh dunia. Adat resam merupakan adat yang diperturunkan dan menjadi kebiasaan dalam sesebuah masyarakat atau kaum. Seperti pepatah yang mengatakan ' selagi adat di kandung tanah, selagi itulah adat dijunjung' atau 'biar mati anak jangan mati adat'.